söndag 28 februari 2010

Undrar om det finns något samband....

En kortare tid i Skriftställaren mer än halvsekellånga liv tillbringades strax utanför New Orleans i USA. Ett halvår efter hemkomsten till Sverige slog Katrina (råkade skriva Katarina i en tidigare version, tack Vampi) till. Vänner blev hemlösa för en tid. Andra mer permanent. Några valde flytta till andra ställen. Några flyttade till och med till Skriftställarens hemstad.

En ännu kortare tid i hans liv tillbringades i Concepcion. Där vänskapsband knöts. Där berättelserna om fackföreningskvinnornas kamp mot Pinochets lakejer ibland blev rent farsartad. Poliser kidnappade barn från fackföreningsdrivna förskolor/daghem. På natten kidnappade fackföreningen tillbaka dessa barn. Så kunde det pågå...
Minns en kvinna som sa, polisen var väl inte alltid de mest regimtrogna utan underlättade för oss i detta spel.

Fantastiska hängivna kvinnor som drevs av medmänsklighet och from katolsk tro!

8,8 på richterskalan och delar staden ligger nu i ruiner! Uppför floden Maule (reservation för stavning) störtade en dryga meterhög tsunamivåg. Undrar hur de vänner sedan länge inte mött mår i dag. Finns de kvar? Kämpar de fortfarande på gräsrotsnivå för att göra livet mer mänskligt? Ett vet han, Skriftställaren, deras engagemang och iver att hjälpa är nödvändigt nu!

Tror det var Tecknar-Anders som utnämnde sig själv till Molnets Broder, då regnväder tycktes följa honom på hans reportageresor! Vems broder är Skriftställaren?

lördag 27 februari 2010

Herr Skriftställare....

hämtar ord från en osorterad portföljer!
Just nu över Västra Aros horisont snöar det tunga blöta frekventa  minilakan. Tur det snart är vår!
Skriva blogg kan ha sina sidor. Skriver man om den andra livet, ska man nog ha med en och annan mångtydighet, som kan tolkas. Då lockas många läsare till besök! Dramahungern tycks omättbar i den ankdammen!
En framgångsrik bloggare intervjudades för en tid sedan i något tevemagasin och han bekräftade. Ju mer elak han var desto mer läsare fick han. Han blev så elak, sa han, att han inte längre var sig själv. Detta uppvaknande fick honom att sluta blogga.
Skriftställaren önskar att fler av oss bloggare kom till den insikten!

De svenska issopardamerna förvarade sitt OS-guld. Curling, Snooker kanske inte så stora sporter, men hu vad drama som förmedlas via teverutan. I sanning inga sopor , dess fyra okrönta drottningar av curlade stenar och svischande kvastar. Teverapporten utrropar : Se dessa iskalla tjejer från Sverige!

Så nu är det upp till Ormdricka, Måndagsbörsen, Frides Nightclub eller annan SL-event-anornare att leva upp till  epitetet "iskalla tjejer från Sverige"

På tal om Kalla tjejer i dag är det dags för tremilen  klassisk stil i OS-längdskisåkningen! Frågan är om det blir polska som dansas, finsk jenka eller norsk hardangerviddarhambo som ska dansas på segerpallen. Eller om någon av de "iskalla tjejerna från Sverige" ska överraska igen.
Den som överlever kvällen får se!
Skriftställaren har laddat upp med snacks och gott att dricka... glaset är vallat och sambon ruggad!

torsdag 25 februari 2010

Så fungerar det igen

Skriftställaren vet nu,  att han skulle skrivit ner stolpar för den blogg han tänkte skriva igår. Men det gjorde  han inte, så nu sitter han och funderar på vad det var han skulle skriva. Tuggar tankfullt på den ovässade ändan av pennan.
Det var något om olympiska spel och tävlingar i att på onaturliga sätt förflytta sig över frusen nederbörd.
Det var något om sitta med tyngdpunkt rakt över hålfoten. Något om att trycket utåt ger fart framåt!

Visst gladdes han åt de svenska pojkarna som förpassade övriga nationer efter sig. Den sprudlande glade Södergren, som äntligen efter lång och trogen tjänst fått en medalj. En sann hjälte, som både besegrat cancer och den norske skidfantomen Peter!

Men ändå limma fast plank på tassarna och skrinna över snön. När det finns både snövesslor och snöscooters. Nog har vintersporten blivit mer estetisk tilltalande. Inga damer med skäggväxt längre. Inga herrar med snoret rinnande och istappar i skägget. Ingen med luvan på vift. Numer sjunker man bara ihop som döende svanar i balettens koreografi.

Visst blir skriftställaren alltid misstänksam, när vissa länders idrottsmän från i9ngenstans dyker upp och sätter säsongen virtuaoser på plats. Formtopp?

Svenska idrottsmän, som tjänat milkoner på att förpassa en rund gummiskiva i motståndarnas mål. Plötsligen fungerar inget för dem. Man kan undra om kanadaäventyret bra var en rolig parantes... Kul att få vara med...Vinna? Nä, de kämpa väl men längre än kvartsfinal räcker inte semesterlir till... fråga ryssarna!

Nordisk kombination heter en tävlingsform, funderade skriftställaren, som vinns av österikare eller amerikaner eller tyskar eller japaner... Lägg till ett slalomåk och kalla det för trekamp... funderar skriftställaren vidare. Eller varför inte en vinterns tiokamp.
Nordisk kombination... och det utan en enda nordbo på prispallen.....

Herr Skriftställare återvände till verkligheten och den sport han varm omhuldar... stapla ärter i motvind!

söndag 21 februari 2010

Kommentarer till aktualiteter

Det är ju helg, så några längre artiklar täbker Skriftställaren inte ägna sig åt!

Artikel i en aftontidnings lördagsnummer konstaterade att sångerskan Elin Lanto, skulle sjunga helt naken under scenkläderna!
Skriftställaren konstaterar, om nu scenkläder är sådana kläder  man använder på scenen? Är det då inte ganska naturligt att man är naken under den.
Ariósstrandsavisan kontrar med en artikelrubrik...
"Kyrkoherden helt naken under sina kläder under predikan"

Skriftställarens andra observation gäller det aktuella vädret!
Om det nu är så att den globala uppvärmningen skulle göra så att temperaturen steg . Skåne skulle få medelhavsklimat! Vad är då dagens väder resultat av?
Han undrar om de inte läst fel.. den globala nedkylningen tycks vara ett mer aktuellt tema.

En ensam fågel pickar, utanför Skriftställarens fönster, i sig de sista frusna bären från lövbefriade grenar!

lördag 20 februari 2010

Snöflingor

Inte en snöflinga saknade denna morgon sin vän, sin broder, sin syster.
Sakta tätt tillsammans
hand i hand
axel vid axel
i armkrok
sakta singlande dalande dansande
mot frusen mark
förenas flingorna med sina tusensyskon.

Skriftställaren och den ludne sambon stretade strävsamt  genom snövädret.
Bitande snålblåstvindar omfamnade de två.
Den kalla tidiga morgonen hade inte lockat andra till utevistelse. De var ensamma i sin vandring mellan allt större snöväggar, som kantade gångvägarna på bostadsområdet.
Den ludne nosade nyfiket på stelfrusna gula fläckar, som om de inte syntes skrapades fram med kraftig tasskrafs.
Skriftställaren log vid minnet av den sprudlande Haagjäntan, som i så god kämpande stil nyligen vunnit en silvermedalj i de olympiska spelen.
Skriftställaren kände ledsnad när han tog del av rapporter från Colombia. Hur girighet och övertro på våld fortfarande regerar landet. Svarta örnar, narkotikakarteller, gerillagrupper håller fortfarande landet i ett förlamande grepp.Han tänkte på sina vänner där och hoppas att allt går dem väl.

.. arm i arm
hand i hand
sakta singlande mot frusen mark
täcker snöflingors tusenbröder
det vi förstört!

onsdag 17 februari 2010

Det var ett tag sedan

...som Skriftställaren gjorde nya bilder!
Nej, han är ingen konstnär, men gillar konst, när
det startar en dialog med honom.
På ett vis är väl de bilder han lyckas göra en reflektion
vad han känner och tycker, även om det är betittaren fritt
att tycka bilderna säger annorlunda.
Betittaren har dessutom rättigheten att tycka det är skräp,
som Skriftställaren lyckas producera.


Dessa bilder som presenteras här, tillhör de nya bilder, som ställs ut på Art Island.

Galleritomten han delar med underbara SLambon Second Renoir... hon däremot är en riktig konstnär.



Alla är välkomna att besöka vårt Art Island och ta till sig av de bilder, som finns där!

måndag 15 februari 2010

Valentine Day

Det var fest på den smakfullt inredda plattformen på söndagskvällen.
En uppsjö av valentinfestande avatarer hade kommit till platsen för att celebrera dagen, som numer utgör också en svensk festdag.
Skriftställaren inställde sig också och fann en tom plats där han kunde skaka kroppen till välvald musik.
Brixton Canning var en perfekt partytändare. Hans sång och trevliga mellansnack försatte samtliga  närvarande i "groovy mood".
På grund av oförutsedda händelser tvingades dock Skriftställaren avsluta dagens sejopur i det andralivets plattform.
Han är dock säker på att alla , om inte arbete och andra åtagande i det första livet, så pågår partyt fortfarande.

söndag 14 februari 2010

Små och stora händelser del 1½

Herr Skriftställare satt behagligt tillbaka lutad i skrivbordssolen och lade upp fötterna på skrivbordet. Han råkade välta omkull bläckflaskan, som med generositet bredde ut sig över skrivbordsskiva, färdiga och halvfärdiga manuskript.
Han log vid tanken på lördagkvällens begivenheter. Goda vännen Annabella hade lockat honom att övervara en 20-talsfestivitas på Ishotellet.
Med stigande förvåning åhörde Skriftställaren hur Isherwoods skildring av 30 talets Berlin ( Farväl till Berlin) fick utgöra ljudkuliss för en 20-talsfestivitas! (fotnot) Nåja huruvida det är okunskap, konstnärlig frihet eller utslag av något slags humor, lämnar skriftställaren obesvarad!
Han konstaterar dock att den återhållna stramhet som ger scenföreställningen till ABBAS musik mervärden.helt har gått förlorad i denna produktion. Mörkret, virrig sceno- och koreografi skapar avstånd mellan de agerande och den inspelade musiken. Lovvärt försök! 
Men vem är Skriftställaren att ha åsikter..han är ju bara en person med subjektiva åsikter. Kan ju inte jämföras med den lätt förledda publikens förtjusning!

Fotnot: Musikalen och Filmen Cabaret bygger på Christopher Isherwoods bok Farväl till Berlin. Denna bok är en mer eller mindre självbiografisk skildring av livet i Berlin i början på 30-talet. Vad som åsyftas är att en 30-talsskildring...bok,musikal eller film ..är egalt får utgöra bakgrund till en 20-talsfest! 

Stora och små händelser

Natten till lördagen så invigdes de vinterolympiska spelen i Vancouver! Som vanligt är invigningen av de olympiska spelen alltid något speciellt. Man anlitar världsberömda regissörer för att bjuda spektakel och ögon-,öron-fröjd!
Nu Hade man väl lite otur att de kolonner som skulle forma vedträna i från vilka den olympiska elden skulle brinna. Men även tre vedträ är en brasa.
För skriftställaren var det dock en tt artistframträdande som fastnade. Visserligen har K.D. Lang sedan mer än tio år hört till hans favoriter. Visserligen har han hört henne sjunga Leonard Cohens Hallejuha vi flera tillfällen. Men när hon, helt klädd i vitt, stod högst upp på ett vitt podium...elektrifierades inomhusarenan!
På grund av upphovsrättsliga villkor, kan klipp från detta tillfälle inte visas, så håll tillgoda med en inspelning för fem är sedan...


Tala om Hallelujah-moment!

lördag 13 februari 2010

Treårsfirandet står som spön i backen i det andra Livet

Herr Skriftställare slets under gårdagskvällen mellan teveprogram, där den underbara Sofie Karlsson framträdde och firandet av goda väninnan Midnattsdotters treårsfest! Hennes framträdande begränsades till paranteser i teveprogrammet. Så det blev tillfälle till både och!


Som vanligt hos Midnattsdottern var feststämningen hög och trivselfaktorn låg på samma nivå.
Skriftställaren valde ut sitt favorithörn och började skaka på kroppshyddan i takt med musiken, som dj'n lät streama från festlokalens ljudsystem.
Huruvida det kunde kallas dans får andra bedöma.

Det var många som ville komma och ge clubägarinnan Fride sin hyllning! Oväntade frontalkrockar i dansen var inget undantag utan snarare regel. En del var säkert avsiktliga, medan andra, och det var i minoritet, var mer oavsiktliga!

Efter att på lämpligt sätt gratulerat festföremålet och konstaterat att kroppen var färdigskakad valde Skriftställaren att återvända till enslig stugvärme. Han har ju dock kameler att tillse, vilka måste bevattnas innan de släpps ut för natten.

torsdag 11 februari 2010

Mellan lek och verklighet

När skriftställaren för  månader sedan beslutade att börja blogga, hade han en föresats, att bara skriva när lusten att skriva fanns.
Just nu finns ingen lust!
Allt för mycket RL hämmar det lustfyllda att skriva.
Allt för lite SL ger inga uppslag till att skriva!
Men var mer då i SL, skriker folk!
Den tiden kommer , tänker Skriftställaren och tuggar frustrerad på pennskaftet.

Dagen i Arosstrand har börjat kallt. Kyliga vindar har letat sig under lagren av värmande plagg.
Den ludne har luktat på otaliga slarvigt markerade gula asterisker i den vita nederbörden.
Verklighetens människor har mötts på upplogade gångbanor.
Rimfrostord värmer inte frusna själar.
.
Meterhöga snövallar förvandlat kända gångbanor till labyrintiska irrgångar.



Irrgångar i gränslandet mellan verklighet och en spegelvärld.
Bloggars självgoda kommentarer om egen viktighet, där en spegelvärld tycks mer verklig än den verklighet, som trots allt bör vara den mest verkliga verkligheten.
Overklighet blir verklighet.
Drömmar om det som kunde vara blir mer en sann verklighet!
Lev drömmar.
Fly verklighet.
Vi ses säkert i den vägkorsning där verklighet möter fantasi och drömmar!

måndag 8 februari 2010

Osorterade tankar från en trasig protfölj

Skriftställaren har varit , som P Lagerquist uttryckte det, Gäst hos verkligheten !
Det har skurats det har fejats. Kungens lilla piga skulle väl ha funnit sig till rätta i hans lilla palä.
Det har promenerats med luden saambo bland snöhögar. Plogade gångvägar med meterhöga vallar blir till en labyrint av frostiga irrfärder.
Utanför bostadsområdets ATG-ombud står rökande V75 fantaster och diskuterar ivrigt vad göra med den hägrande vinsten.
Inflyttad iranier ska köpa den den flotta bilen och på dolda vägar ta sif in i Iran för att hälsa på åldrig moder.
Ålderstigen  gentleman önskar lycka till  och framhåller att reperation av sommarstuga står högst på hans åtgärdslista, då rätta hästar spräng målsnöret som vinnare.
Hotellets förgård är befolkat av tonåriga tjejer, som dricker festis och äter kexchokolad.
Å vilken söt hund!
Är det en samojed?
Uppiggad av komplimnger viftar den ludne frenetiskt på svansen.
Innebandyturnering avslutad och nu ska de unga tillbaka  till Lidköping och den grå högstadievardagen.
Bottenvåningen på servicehuset innehåller några lägenheter, som den förbipasserande kan titta in i. Russinskrynklig farbror med starka glasögon ser uppslukande in i tevebildens inbjudande förtrollande värld. Halvnakna kvinnor i plymer och frukthattar sprattlar i teverutan. Huruvida den russinskrynklige dreglar framgår inte.
Det är bra det finns en verklighet som är verklig. Där folk lever sina drömmar efter det mått av talang de fått. Ett andsra liv, där drömmar om det man inte kan eller inte är blir viktigare än den verklighet, där man är den man är, känns allt mer mindre lockande!
I den virtuella verkligheten finns tack och lov personer som är riktiga, dem värdesätter skriftställaren!

onsdag 3 februari 2010

minnen inte bara rosenskimrande

Blekt av solen stod ett fotografi i hyllan slappt lutande sig  mot en liten minnesbuss i keramik från Medellin.
Skriftställaren mötte blicken från det blekta fotografiet, smärtan i dina ögon. Smärtan som förtärde ditt inre.

Din smärta blev hans för ett ögonblick!
Din panikångest fanns i de tårar han gråter.

Ditt korta liv ger minnet närvaro.
Närvarande i hans tårar.
Förlamas av sorg!

Det goda du ville, kan du inte längre ge!
Det sorgsna du ville besegra
finns í de tårar,
som  väter hans kind!

måndag 1 februari 2010

Ny Tysk Snöstorm snart här!

Skriftställaren hade återvänt till stugvärmen efter den första tidiga promenaden med den ludne.
Nymalt morgonkaffe hade drukckits med välbehag. Morgonfrallan ätits med ljudlig njutning.
En helt vanlig dag vid Trångtjärns strand.

Den lilla staden Arosstrand var både insnöad och djupfryst. Inga vettiga samtal hade förts, då frusna kommentarer inte nådde samtalspartnerns öron. Förvridna förfrysta öron är inte mottagliga för rimfrostord!
Andre promenaden inleddes och från en av kvällstidningarnas löpsedel kunde Skriftställaren ta del av nyheten:

"Ny tysk snöstorm snart här"

Inte kan det bli värre än det är, tänkte Skriftställaren. Han erinrade sig gårdagens händelse med  herrklubben.
De had inlett eftermiddagen med en fisketur på Trångtjärns isiga vatten. I ett hopplöast försök att betvinga kung Bores herravälde hade de utmanande iklätt sig somrig utstyrsel. Vid närmare eftertanke, slog det Skriftställaren, ett kanske inte så klokt handlande.Han kunde inte heller påminna sig vad de haft för skäl till denna ologiska handling.
Någon fisk fick de inte! Det enda som gick fiska denna kylslagna söndag var djupfryst fisk, fileade, flådd och blockfryst.
- No big game, som Edward Kartede sa och underströk sin expertis med ivriga berättelser om karibiska fiskeäventyr!
De fyra kamraterna återvände till landbacken och konditorimästaren  Napoleon Johansson föreslog ett parti kort på balkongen till hans lilla lägenhet ovanför bageriet.


- Eftermiddagsolen värmer så gott där, sa han. Totalt omedveten om att yttertemperaturen var närmare  minus 20 ! Utrustade med humlebrygd och djupfrysta ostbågar började de fyra ett munter kortspel. Som av de bilder som återfunnits, kanske pågick för länge.
Men ben knappt möjliga att röra. Med ansikten djupfrysta skildes vännerna åt och med knarrande steg återvände , var och en till sina hem.



Skriftställaren som varit klok nog lämna den ludne 
Välkomstskallen ledde honom i rätt riktning. Snart återsåg han vad han hoppades var hans egen lilla stuga. Där inne kunde han ta en varm dusch. Värma toddyn och behagfullt sjunka ner i läsfåtöljen och läda mer om, den n tyska snöstormen, som snart är här.

 - Tysk snöstorm, sa han högt till sig själv! Har man en gång lärt sig vilka prepostioner som styr dativ och ackusativ.
Har man en gång lärt sig de modala hjälpverben, kan inget tyskt skrämma överhuvudtaget!