torsdag 28 maj 2009

Malmö i Second Life flip eller flop

En god vän till mig gjorde mig uppmärksam på att Malmö Stad hade en egen sim i Second Life. Han tyckte att jag som infödd skåning borde göra ett besök! Sagt och gjort jag snörade på mig TP- san- dalerna och begav mig!
Började vandra längs med en enslig stig som i och för sig inramades av en mängd, ganska snygga, infotavlor om SL-basics. På avstånd ser jag em mölla (skånska för väderkvarn) och når så småningom fram till Orangeriet. Imponerande byggnad, men innehållet??? Inga orkider, inga vallmon bara tomma bord, påminde mig om en bespisninglokal från den forntida småskoleklasser!
Lite besviken lämnade jag Orangeriet och vandrade vidare. Påmindes om att varför vänta, åk innerslang eller skateboard.. eller spela schac
k! Inte en skåning så långt ögat når. Fortsätter min ensamma vandring. Passerar något som jag tolkar som en skateboardramp, men känner inte för skateboarding. Minns med skräck försöken av virtuella störtlopp!

Kommer fram till en scen. Scenljuset flödar undrar om det ska bli något uppträdande, för inte har de väl bara glömt ljuset på? Väntar en stund, men inget händer. Inte ens en vaktmästare eller ljustekniker finns tillstädes. Såg en skylt om ett stadsbibliotek. Tänker jag försöker leta mig dit. Så jag återupptar min vandring. Morgonens kyla har vikit och solens värmande strålar hettar sakta upp mig och mina ögon letar, livligt påhejad av en allt torrare strupe, letar förgäves efter ett vattenhål. Alltid undrat varför kallar man det vattenhål, när vatten är det sista man tänker på.
Hittar ingen bar, inte ens en liten gräbba med lemonad för försäljning, sådana som sålde och all behållning gick till en resa till Tivoli i Löpenhamn med klassen! Torrlagd når jag så småningom Stadsbiblioteket. Återigen fascineras jag av byggnaden. Stannar en stund och låter min estetiska hjärnhalva insupa det hela.
Stiger in i en praktfull entrehall. Återigen förundras jag över vad jag ser. Kollar bokbeståndet och upptäcker att det repeteras flera gånger på samma bokställ! Men jag kan förstå dilemmat!
Söker ivrigt efter en reception. Finner en till slut och tänker precis som i hemstadens bibliotek, aldrig någon där , när man vill fråga om något. Letar efyter en liten skylt som ska ge information om när kafferasten är slut. Men hittar ingen. Nå, de är sökert på mågon personalutbildning i Snekkersten och lär sig hur man ska bemöta allmänheten på ett bra sätt. Någon inhyrd konsult, en skådis som i avsaknad av roller på de stora teatrarna hittat en ny inkomstkälla!
Beslutar mig för att lämna "bibblan" och på nytt ge mig ut på upptäktsfärd i landets tredje stad , om än bara en virtuell vandring!

På håll ser jag en informationstavla av gediget äldrat skånskt bokträd antar jag. Nu ska vi se vad som händer i Malmö. Med stigande spänning närmare jag mig skylten för att ta del av som komma skall. Tänker för mig själv inget kan slå en kväll med Eva Rydbergpå Fredriksdalsteatern i Sundets Pärla, men mer än villig ge virtuella Malmö en chans.

"Döm om min förvåning, den är fruktansvärd stor!" Povel Ramels visa börjar snurra i min skalle. Inga arrangemang! Men jag såg ju på annan plats att det var både Raj Raj och po
olparty, men de kanske inte räknas här. Kanske bara stora arrangemang med inhyrada ertister räknas. Men nog vore det trevligare med ett litet Raj Raj som event i väntan på Peps Persson eller Wilmer X. Nå jag har inte mycket mer att hämta här, så jag vandrar väl vidare och ser vad jag kan finna. Någonstans skall det väl finnas några människor som kan presentera Malmö för den den vilsne turisten!

Följer en pil som ska ta mig till en Sandbox eller möjligen en Stapelbäddspark. Nog börjar mina virtuella fötter svälla lite och fortfarande skriker den torrlagda strupen efter något svalkande att dricka. Aldrig har väl en virtuell öl varit mer efterlängtad!

Jag har visst gått för långt! Ser på min SL-radar att tre avatarer finns i närheten. Tycker mig till och med känna igen namnet på en av dem. Är på väg att vända om för att närma mig den avatariska trion jag sett på min radar. När jag plötsligen ser ett litet poolområde med ... PALMER. Hmmm måste ha varit Bulltofta flygledartorn jag nyss passerat och av ngn anledning har jag TP-ats till Kanarieöarna. Men förstår snart att detta är en av de attraktioner som erbjuds varje Torsdagkväll. Tänka sig skrivet på utrikiska med! Jo, men visst har Skåne alltid varit mer internationellt än resten av Scerige, så det är väl på sin plats. Men palmer? Undrar om det är spillvatten från Barsebäck som letts ner till Ribbersborg och skapat en ny klimatzon. Ja, detta härliga SL där allt kan hända och allt är möjligt.
Närmar mig de tre i Malmös sandbox . Nu är jag ganska trött! Men datorn visade sig vara än mer trött eller så var det Telias Modem som tyckte nu fick det vara nog! Hur som helst så slutade min vandring i Virtuella Malmö med en krasch!
Det här kan säkert bli bra, men än är det icke det. Ska man presentera Malmö måste det ju vara färdigt! Bjuda besökarna på något som gör att de minns sitt besök. Det behövs något ut over det vanliga. Kankse om jag återvänder till ett Raj Raj eller BeachParty och träffar människor det kan väga upp det annars ganska torftiga första intryck!
Varför inte en stor tavla med ständig uppkomling till Malmö stads hemsida...
Good Luck

1 kommentar:

  1. Bar skrivet!
    Det skall bli spännande att följa utvecklingen på Malmo
    Kay Uggla

    SvaraRadera