söndag 14 februari 2010

Små och stora händelser del 1½

Herr Skriftställare satt behagligt tillbaka lutad i skrivbordssolen och lade upp fötterna på skrivbordet. Han råkade välta omkull bläckflaskan, som med generositet bredde ut sig över skrivbordsskiva, färdiga och halvfärdiga manuskript.
Han log vid tanken på lördagkvällens begivenheter. Goda vännen Annabella hade lockat honom att övervara en 20-talsfestivitas på Ishotellet.
Med stigande förvåning åhörde Skriftställaren hur Isherwoods skildring av 30 talets Berlin ( Farväl till Berlin) fick utgöra ljudkuliss för en 20-talsfestivitas! (fotnot) Nåja huruvida det är okunskap, konstnärlig frihet eller utslag av något slags humor, lämnar skriftställaren obesvarad!
Han konstaterar dock att den återhållna stramhet som ger scenföreställningen till ABBAS musik mervärden.helt har gått förlorad i denna produktion. Mörkret, virrig sceno- och koreografi skapar avstånd mellan de agerande och den inspelade musiken. Lovvärt försök! 
Men vem är Skriftställaren att ha åsikter..han är ju bara en person med subjektiva åsikter. Kan ju inte jämföras med den lätt förledda publikens förtjusning!

Fotnot: Musikalen och Filmen Cabaret bygger på Christopher Isherwoods bok Farväl till Berlin. Denna bok är en mer eller mindre självbiografisk skildring av livet i Berlin i början på 30-talet. Vad som åsyftas är att en 30-talsskildring...bok,musikal eller film ..är egalt får utgöra bakgrund till en 20-talsfest! 

10 kommentarer:

 1. Japp: och därav min 30 talsutstyrsel..eftersom jag misstänkte "Cabaret" var valet :)
  Tyvärr, var laggen svår för mej under uppträdandet.
  Men jag var korrekt klädd i alla fall
  ;);)

  SvaraRadera
 2. Jag funderade också på det.. valde bort Cabaretutstyrslar när jag skulle klä upp mej..20-talet var ju sagt.. men nu kom jag inte i tid iaf..så det kunde kvitta.. Cabaret är ju en underbar föreställning.. jag har sett filmen flera gånger.. men alla vet ju att den handlar om den otäcka tiden när nazisterna byggde upp sitt inflytande i tyskland före andra världskriget.. så jag var lika förvånad som ni

  SvaraRadera
 3. Ok raraing jag tackar er alla som bidragit med kommentarer tills nu, på Tour blogg.

  Frågan är om Herr Skriftställare är svartsjuk eller är det något annat som sticker i ögonen, som gör hans ilska, hela tiden rinner som svartbäckflod ner på det som han tidigare (läs 2007) filckvän försöker finna glädje i?.Jag kan bara kan bara uttrycka min ledsenhet.
  Sedan till herr Apmel, ja jag förstår att du känner olust, att du inte kom in och fick fotografera City Hall utan blev utsläng av orben, men hade du immat oss hadde vi löst det hela, medan PG däremot fick förhandsvisning..hmm jag tycker jag känner igen beteendet,(kanske du Apmel också gör det, Jag bugar mej lätt för ditt inlägg.
  Sedan är det så här att .i Sl så har vi all val att göra som vi vill, gå på de tillställningar vi själva önskar.Och tur är väl det...

  Och till Zigadena vill jag bara säga,så skönt du var korrekt klädd..

  Med vänlga Valentino hälsningar till Er.

  Nä fel fel det ger man bara vänner, Ni är inte mina vänner längre.

  Ewa Aska (så skönt)OBS jag har inget blogg konto

  men jag signerar med mitt namn,tack för ordet

  SvaraRadera
 4. Men då... förstår inte varför alla dess brösttoner behövs.....

  Känns som man plötsligen förflyttas till en en epok och land, där man inte får ha en egen åsikt.....

  "Sedan är det så här att .i Sl så har vi all val att göra som vi vill, gå på de tillställningar vi själva önskar.Och tur är väl det..."
  Men det gäller tydligen bara dig Ewa??????

  SvaraRadera
 5. Jusst de, eller? Jag blev borttagen för ett fånigt brev som Eva skickade ut till många!?
  Ta ställning för bövelen själva för era misstag.. lägg inte över era problem det vid senare tillfälle på andra...
  SKÄRPNING!

  SvaraRadera
 6. Men herreguuu.. Ewa.. jag skojjade ju bara i bloggen om detta.. jag fattar ingenting?

  SvaraRadera
 7. härligt Tour att du skickar konversationer runt om kring, tillrättalagda och klara så att de ska passa dina syften. Stort o modigt! Hoppas att du inte gjorde det inworld!

  och var du hittat Farväl till Berlin någonstans? skulle jag gärna vilja veta då jag skötte musiken. Inte var du ifrån min dator iallafall.

  Och blanche sluta tyck synd om dig själv nån gång. du är bara pinsam!

  SvaraRadera
 8. "Förväl till Berlin" är en bok ,boken ligger till grund för musicalen Cabaret.

  SvaraRadera
 9. Vilket förklarades tydligt på min blogg, bör tilläggas Ziga. Just blandningen 20-tal och 30-tal alltså.

  Vilka misstag är det du syftar på blanche? Det skulle vara intressant att veta.

  SvaraRadera
 10. Jesper Prinz....
  Vilken konversation åsyftas?
  De tre IM, som du ensidigt skickat till mig med personligt påhopp? Kallar du det konversation????
  Vad är det jag skickat "runt i kring"?
  Vad är det jag tillrättalgat?
  Vilka syften menar du at6t jag har?
  Farväl till Berlin är en bok som publicerades 1939 och är en mer eller mindre självbiografisk skilding av 30.talets första hälft av Christopher Isherwood. Det är på den boken som musikal och filmen Cabaret bygger. Alltså musiken från musikalen, som beskriver ett skede under 30-talet utgör ljudkuliss till er show.
  För tydlighetens skull... jag har aldrig antytt eller ens använt ordet nazizm eller att ni symåatiserar med dem. Jag har aldrig gjort några personliga påhopp, uatan uttryckt min subjektiva åsikt om en scenföreställning.....

  SvaraRadera