torsdag 1 juli 2010

Triumph Thunderbird och Blandings Castle

Ni som till äventyrs läser detta och funderar på vad rubriken har med brödtexten att göra kan meddelas: Rubriken har bara perifer signifikans.
Under fyra säsonger, 1996 -1999, gick i BBC 2 ett matprogram betitlat " Two Fat Ladies" . Två matglada tanter for runt i England på sin sidovagnsmotorcykel, Triumph Thunderbird och undantagsvis i andra delar av världen och lagade traditionell engelsk mat med personlig oftast kryddstark touch. Damerna kommenterade inte bara matlagningen utan också mer vardagliga saker på ett humoristiskt sätt. Clarissa Dickson Wright och Jennifer Paterson var på intet sätt rätt för fett eller maträtter, som fick de engelska nyttighetsivrarna att gå i taket. Någom förespråkare av vegetarisk kost finner inga  meningsfränder i dessa två damer. Vid ett tillfälle lagade Jennifer en varm smörgås med vegitarisk topping, vilket fick Clarissa att utbrista :
- Delikat, trots de vegitariska övertonerna!
I ett av de senaste reprisprogrammen i en svensk tevekanal, underströks deras  intresse och vurm för riktiga, fräscha  råvaror. De besökte en svinfarm på den engelska landsbygden. Där man för köttproduktion ippfötte "The Black Spot Pig". Denna grisart uppföddes på äpple och annan svinföda.  Köttet anses delikat och har en helt annan saftighet än de snabbproducerade fläskkött man normalt finner i dagens livsmedelsbutiker.
Denna scen från svinfarmen fick skriftställaren att tänka på en fiktiv svinuppfödare, Lord Emsworth på Blandings Castle. Denna något disträ medlem av det engelska överhuset trivdes bäst i en sliten tweedkavaj, tankfullt vid grisstian fundera på den bästa sammansättningen av grisföda. "Drottningen av Blandings" är ett svin av oanade prpotioner, som flera år i rad vunnit medalj på Shropshires lantbruksmässa.
Lord Emsworth visar sällan intresse för annat än just svinuppfödning.  En av de få gånger han trotsar sina toppridande systrar är när "Drottningen av Blandings" i utpressningssyfte plaveras i passagerarsätet på en liten tvåsitsig engelsk sportbil. Denna förfarande upplevelse får lorden att skriva en check på ett antal tusen pund. En check som gör att en susterdotter och hennes , i lordens systrars ögon, omöjlia  fästman kan gifta sig och köpa en pub i någon gudsförgäten engelsk byhåla.

Skriftställaren har alltid närt en barnslig förtjusning för PG Wodehouse böcker. Ingen tung revolutionerande litteratur, men romaner som läses småleende med avbrott för frustande spontanskratt!
Two fat ladies och en fet gris på Blandings Castle... ser ni med vilken skicklighet skriftställaren binder samman det hela.... i så fall är ni duktigare i att se än vad skriftställaren är!

2 kommentarer:

 1. Har också tittat på de där härliga och spirituella damerna igen och lagt märke till att mycket av det de lagar ser ut som en brungrå gegga.

  Hänger man med i matlagningen så förstår man att det ändå antagligen smakar mums.

  Fast deras samtal är nog det bästa med programmet.

  SvaraRadera
 2. Engelsk matkonst i sin prydo.....
  annars håller med kommentarerna är större behållning!

  SvaraRadera