söndag 22 augusti 2010

Se, det var ett rally det

Det blev kväller efter en lång dag med allehanda begivenheterpå det Skriftställaren närbelägna bostadsområdet uti Arosstrand.

På stora scenen.lätt blötlagd i duggregn hade såväl gubbarnas jazzkvartett framträtt som från teve kända rosa kören under Picassos ledning framträtt. Andra lokala förmågor hade med låtit sin musik bespruta den månghövdade skaran. Ljudtekniker mer vana vid dissade gitarrer och markerade basrytmer gick en ojämn kamp med de framträdande, som krävde mer finess vid kontrollbordet.
Kartede, Solknut och de andra i järngänget hade avnhjutit alltför välgrillade korvar vilandes i degigt tinade korvbröd. Tagit del av den lokala politiska föreningens budskap.
-Viljan att göra mycket, sa Solknut, är aldrig så stor som precis före ett val! Verkar som om inget gott hänt i Arosstrand om inte lokalpolitikerna funnits! Ändå har de glömt göra något riktigt bra och kul för sextiplussare, avslutade han.
-Nä, de tror visst att vi som uppnått mogen ålder ska vara tillfreds med dragtspelsmusik och blaskigt kaffe, instämde Kartede.
-Vet ni,sa redaktören Bolle Hurdle, jag tycker vi ska ha ett rally på cykelvägarna. Jag har fått låna nyckeln till markskötarnas arbetsbod.
Bara tanken på att det var något mer inspirerande på gång än tombolalotteri och dragspelsmusik fick en handfull grånande gentlemän att lämna festligheterna. I grupp tågade de mot markskötarnas arbetsbod.
I boden fann de två elbilar, typ golfbilar. Frisören Lars Pageson hittade en burk med blå målarfärg. Lätt fluroscerande förkunnade etiketten. Pageson tog kommandot.

-Jag snitslar en bana med denna färg , sa han, ni går hem och sover. Möt mig här vid soluppgången, så startar jag rallyt.
Konsulten Solknut, pedagogen Kartede, bagare Napoleon och Skriftställaren gick hem och lade sig. Nåja inte direkt, de öppnade en butelj och delade innehållet bara för att fira att nu var det äventyr på gång.
I soluppgången möttes de fem vid arbetsboden. Pageson visade med stolthet på den blåa linjen på marken.
-På min signal startar ni Golfbilarna och den som först fullföljt banan och återkommer här blir mästare.
De drog sticka och det visade sig att Solknut skulle ratta den första bilen med Skriftställaren som codriver. Den andra bilen rattades av Kartede med bagaren som degig codriver.
Pageson startade rallyt med ivrigt vifta med en röd halsduk.
Kartede och Solknut tryckte pedalrna i botten. Tyst pilade de eldrivna fordonen iväg. Redan i först lurvan tog Kartedes bil ledningen genom att gena över en gräsmatta. Tätt tillsammans för de två elekipagen iväg ner mot folktandvårdens byggnad. Den tvära kurvan till vänster togs mer eller mindre på två hjul.
Morgontidigt tidningsbud räddade sig med ett sidohopp in i en ölandstok. Denna gymnastiska händelse gick de tävlande obemärkt förbi.
Bagare Napoleon drogs så med i tävlingen att han med hög röst härmade ett formel 1- fordon. De båda fordonen låg jämsides, farligt nära varandra, på vägh upp mot det som kalla Upplevelseparken. Bagaren tutade med hög röst.
En tidig hundledsagare tappade hakan och företedde stor likhet med ett öppet fiolfodral. Hunden skällde högt och viftade supportande på svansen. Förbi ingången till gruppboendet tog Solknut ledningen och på skrikande däck klarade han chikanen vid församlingsgården.  Ner mot hotellet,vars parkering var biltom denna tidiga söndag, var det åter jämt mellan fordonen. Fru Kartede och Tyra Kilison  hejade på sina vänner och hoppades att endera skulle vinna..
Den långa rakan från hotellet förbi festlokalen och affärscentrumet innhöll en giganternas kamp. Endera låg Karteede först och endera var Solknut en noslängd före. En illa placerad cykel tvingade Solknut till en undanmanöver varvid han plötsligen fann sig åka bort från målet. Ett lappkast senare var han åter på väg mot målet klart distanserad av Kartede och bagaren Napoleon.
Med jubelrop och brumljud från bagaren passerade det första ekipaget mållinjen. 10 sekunder senare kom en vilt svärande Solknut med codriver i mål.
- Var du ute å cykla, ropade Kartede uppsluppet. Du kanske föll ur ramen, fortsatte han mer långsökt.
De parkerade bilarna och skyndade vilt fnittrande bort från  målområdet.
Måhända hade de inte riktig koll på hur hårt laddsladdarna skulle itryckas. För de ordinarie parkskötarna fann att deras bilar stannade , när de båda var längs borta på området. Å det ska ni veta, även med tomma batterier är en el bil tung att skjuta framför sig.
. Å se de var ett härligt rally, sa Skriftställaren till Solknut, när de avnjöt morgonkaffet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar