fredag 4 juni 2010

Barn- och Ungdomsdeckare

Skriftställaren satt djupt nedsjunken i läsefåtöljen. Brasan sprakade muntert.
De senaste dagarnas action från östra medelhavet låg fortfarande som en sordin över hans tänkande. Han funderade opå USA-ledare som hamnar i feghetens bakvatten, mer tänkande på den inhemska opinionen och framtida väljare, än rakryggat ta ställning mot sjöröveri och piratdåd.
Något mildrades hans sinnesstämning, när han läste i en av de stora kvällsdrakarna, att deckarberättelser för barn och ungdom blir allt större.
Att en deckarberättelse om tre tjejer som söker.. ska äga rum i Hitta...rp, känns ju naturligt. I Visby har vuxenpolisens Werns ättelägg Emil Wärn axlat manteln. LasseMajas detektivbyrå är fortsdatt läsvärd enligt de unga.
Men var är Skriftställarens favoriter?
Agaton Sax!
Ture Sventon!
Tvillingdeckarna!
De engelska sconesätande och tedrickande ungdomarna i Fem-böckerna och Äventyrsböckerna?
I skriftställarens tidiga ungdom, för att inte säga barndom, var tvillingdeckarna från Vindsele en klar favorit. Ingenjör Bergendahls söner som alltid lyckades trassla in sig i konstigheter. Frossade i sockerdricka och leverpastejsmörgåsar i lastbilshytten på väg till Stockholm. Där de förpestar livet för sin prudentlige Kusin Hubert! Tvillingarnas påhittighet och Huberts (han hatar bli kallad Hubbe, så därför skriver Skriftställaren Hubert) intellekt är en oslagbar kombination  i lösande av mysterier,
Wahlströms ungdomserie för pojkar hade grön rygg och den för flickor hade röd rygg. Skriftställaren tillstår att han på besök hos kär kusin på Hammarö tjuvläste böcker med röd rygg.. främs de om den amerikanske flickdetektiven Kitty!
Vi pojkar på Tågaborg ansåg nog att bland de många böckerna om Tvillingdetektiverna så stod "Frimärksmysteriet på Loberga" i särställning! Det var den boken vi vurmade mest för. Ivar Ahlsted Och Sid Roland Rommerud skrev böckerna under pseudonymen Sivar Ahlrud. Hoppas inte minnet sviker mig på den punkten.
Med belåtenhet sjönk Skriftställaren allt djupare in i läsefåtöljens djup. Bort barndomens lättfärdiga litteratur tänkte han och började Läsa PG Wodehouse bok om Den Vita Fjädern!

3 kommentarer:

 1. Jaaa.. tvillingdeckarna!!!!!! :))))

  SvaraRadera
 2. Agaton Sax.....Jaaaa!!!

  Joe Biden...NEJ.

  SvaraRadera
 3. Vem är Joe Biden?
  En vice i skuggan av skuggan?

  SvaraRadera