måndag 15 mars 2010

Utan efternamn

Det har, tycks det, blivit väldigt inne att på olika sätt skapa en hausse kring bröllopet mella två unga människor i Juni detta år.
Prins Daniel ska den kommande prinsessgemålen tituleras.  Skriftställaren undrar vad de kommer heta i efternamn. Han råkade ögna igenom en artikel i en av landets gratistidningar, där det framkom att kungafamiljen inte har något efternamn. Det underströks att de var av ätten Bernadotte, men inte, som skriftställaren trott, bar det som efternamn.
är det inte dags att göra kungahuset än mer folkligt och och kalla prinsen och prinsarna för Karlsson?  Knyter ju också an till en medeltida namntradition. Vem minns inte Karl Knutsson, Gustav Eriksson..... Med folket... Kommande drottning av Sverige, månne hon ska heta  Karlsson Westling!
Det är sådana här juridiska trivialiteter, som får Skriftställaren fundera. Är monarki ett adekvat styrelseskick i en modern demokratisk stat?
Det är när kungliga traditioner tydligen ska spela större roll an de lagar alla andra måste lyda under, som skriftställaren funderar. Har monarkin överlevt sig själv?

I övrigt  så fasar Skriftställaren för de kommande månaders valkamp. En tid då självsäkert leende politiker ska lägga huvudet på sne och tala om vad rätt de har och vad fel alla andra har.

"Kom och köp konserverad gröt!"

1 kommentar:

  1. UPP TILL KAMP!

    Jag håller med dig - jag fasar redan över allt vi skall få höra - synd att näsorna inte växer ut för var gång det är en... men å andra sidan: ingen av dem hade kunnat lämna rummet för så breda dörrar finns inte med de näsor de får:-)

    Kul att se dig på blogghumör!

    Kramix/Tina

    SvaraRadera