söndag 2 maj 2010

Det är söndagmorgon och mitt huvud känns sååååå....

... inte tungt. Trots en tidig promenad med den ludne sambon, sa Skriftställaren till vaölborgshelgsgästen Bolle Hurdle.
- Din sambo, även om luden, var förskräcklig, hörde hans buttre kommentarer redan före fem i morse, sa Hurdle. Kunde inte somna om, utan låg och fundera på vad som gör, att människor engagerar sig i alternativa digitala skeenden.
- Det var en tung tankemöda, så här en solig med kall söndagsmorgon, sa Skriftställaren och utan kaffe och allting?
-Jo ibland så fungerar de grå bättre utan giftintag, sa Bolle och tittade sökande på ett fullskrivet pappersark som låg på frukostbordet.
- Kom du till något resultat, frågade Skriftställaren och undrade för sig själv vad han var för person , som engagerade sig i en fiktiv verklighet.
- Det är en komplex bild som växer fram. tror inte det finns entydiga svar, sa Hurdle och såg amatörpsykologiskt illmarig ut.
- Det finns de, fortsatte han, som definitivt flyr från en tristess vardag, från slocknade förhållande. Det finns de som bygger  sig en piedestal, som de inte klarat i sin egen verklighet. Det finns de som tror att att dessa olika media ger dem en kanal till att förbättra världen. Mytomani, psykopati, verklighetsflykt, maktbehov, kontrollbehov, drömförverkligande, you name it det finns där.
- Låter ju förskräckligt, sa Skriftställaren, finner du då inget positivt?
- Vem har sagt att det jag sa är negativt? Kanske har denna verklighetsflykt en kartarsiseffekt, så att de fungerar bättre  i verkliga livet?
- Behov av att leva i en serietidningsvärld är kanske något positivt, fortsatte Hurdle, som alltid drömt om att kunna spela fotboll som  Nisse Liedholm.
-I denna digitala värld, spekulerade Bolle Hurdle vidare kan man leva ut sina behov av trycka ner andra, bryta mot all  upptänkliga lagar och normer, upphovsrättslagen, varumärkeslagen, ofredande, äktenskapsbalken.. you name it    ( detta tycks vara ett uttryck som Bolle var speciellt förtjust i), för vem ska ställas till svars. Inte kan man ställa Stora Stygga Vargen inför domstol för han är taskig mot de tre små grisarna!
- Du verkar då verkligen ha vaknat på fel sida idag, sa Skriftställaren., men jag kan förstå hur du menar. Nu är ju inte allt svart, utan det finns så mycket positivt också med dessa digitala samlingspunkter. Personer får leva ut sin kreativitet, de upptäcker  talanger som legat latenta, de tränar nästan bortglömda främmande språk!
- Jag inser det, sa idrottsredaktören, man får bara hoppas vanligt bondförnuft får råda och att de som lever i dessa digitala verkligheter  och behandlar andra som de själva vill bli behandlade. En livsregel som väl kan gälla i vilken verklighet du än befinner dig!

4 kommentarer:

 1. Bra sagt Tour. Den digitala verkligheten och det "verkliga" livet blandas. Det kommer säkert bli mer och mer så med tiden, det är bara o vänja sig.

  Om bondförnuft räckte skulle vi inte behöva ha några lagar och regler. Då skulle folk få köra bil på vänster eller höger sida och parkera vart dom ville oxå. Hur skulle det gå? Tråkigt men sant...

  Det är viktigt att ha hållbara regler i båda världarna och behandla folk med respekt oavsett om det är en avatar eller inte. Det är ju en människa bakom i båda fallen. =)

  SvaraRadera
 2. om bondförnuft fick råda... skulle vi köra bil alls då?

  SvaraRadera
 3. ja bättre cykla..om man inte är ute å cyklar:))

  SvaraRadera