fredag 23 april 2010

Fredagsbastun för äldre gentlemän

Regnet föll duggande denna fredagseftermiddag i den lilla staden vid Trångtjärns strand. Innevånarna i staden Arosstrand föredrog innevistelse. Även ortolansparven föredrog att vistas skylande under en grangren.  Plötsligt bryts den still eftermiddgsgråheten av en skara, ivrigt småpratande, äldre gentlemän på väg mot stadens badhus.
 Trotsande aprilkylan är de på väg söka värmen i allmänna bastun i Arosstrands herrbastu.
Det står inte på förrän de avklädda och nyduschade inträder i den torra hetluften. Sittande, uppradande som kråkor på en telefonledning, på bastulaven, stärkta av av maltmättad dryck småpratar de ivrigt.
Där satt skolfuxen Edward Kartede med handduken sedesamt döljande kroppsdelar söder om ekvatorn. Sportredaktören Bolle Hurdle svek aldrig fredagsbastugänget. Frisörmästaren Lars Pageson hade för denna trivselstund tillfälligt övergivet såväl sax och rakkniv som pomada och aftershave. Konditorn Napoleon Johansson fanns också där givande löfte om att fri bakelse blir det efter bastun. Skriftställaren själv satt i ett hörn med den elektroniska muskelstimuleringsbältet ivrigt bearbetande kärlekshandtagen.
- Tänk vad lätt kvinnor har det, sa en sent inkommande bastubadare. (det var konsulten Per-Allan Solknut, som anlände sent), när de ska verka attraktiva.
- Vadan denna klarsynthet, undrade Kartede  tänkande på sin Elvira.
-Lite smink, högklackade skor och en kort kjol,. fortsatte Solknut, så är de färdiga förvända synen på vilken karl som helst!
- Det kan ligga något i det, menade Bolle Hurdle, vilken karl skulle förvända synen på en kvinna om han kom i högklackat?
- Det krävs ner av oss män, sa en plötsligen vaken Pageson, män får anstränga sig mer. Storviltjakt, bergsklättring och sådant fysiskt ansträngande får att få uppmärksamhet.
Ja eller röka Marlboro  sade Napoleon. Eller vad det Philip Morris undrade han mer för sig själv, men ändå så högt att andra hörde det.
- Som jag minns det sade Skriftställaren var det Salem med mentolsmak, men jag är inte säker.
- Eller så skaffar du dig en Karaokemaskin och sjunger till förinspelade musik, sammetsögt leende mot de  damer du vill imponera på, sa Solknut. Med dagens teknik kanske du inte ens behöver sjunga själv.
- Ja du det kan säkert imponera på på vissa, sa Napoleon, jag för min del har funnit att lingonlimpa fingerar lika bra.
- Eller så skaffar du dig ett bildbehandlingsprogram och gör stiliga bilder på dig själv med tillhörande dedikation, sa Solknut. Du kan banne mig se ut som Clark Gable .....
Konversationen fortsatte oförtrutet handlande om just ingenting, men styrkta av alkoholhaltig öl, tyckte de närvarande att de berörde väsentligheter i livet.
Nybastade, mummade och med rent under tågade den ölstinna skaran mor Cafe Bruna Bönan för att njuta den utlovade gratisbakelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar