söndag 25 april 2010

Praktiska lösningar

Mustafa satt nöjd, men något konfunderad i den djupa fåtöljen. Han funderade på det hans sondotter berättat. Mustafa var av släkten sedd som en vis man, orubblig i sin gudstro. Han kunde ibland upplevas fyrkantigt rigid i sna teser om otrogna och svikare.
Nu hade hans son dotter Fahima berättat att hon inte vill ingå äktenskap med Saed. Inte för att han var obehaglig, utan endast beroende på hon var lesbisk och i smyg haft ett förhållande med en daskflorsit, som heter Bente.
Mustafa hade hört om en god vän, som hade samma problem, men med en sonson, som om han mondes rätt hette Khalid och arbetade som softwareutvecklare.
De två äldre gentlemännen, Mustafa och hans vän Bile, träffades hemma hos Bile över en kopp te och några dadelkakor. De diskuterade sin barnbarns sexuella läggningar. De visste att Koranen klart uttalat att män inte ska efterlikna kvinnor ock kvinnor inte efterlikna män. Det är en förbrytelse mod den gudomliga viljan. Många tekoppar sedan och efter en djup religiös diskussion , var det som blixten slig ner hos Mustafa.
-Du Bile, sa han, jag tycker vi ska kalla till ett möte med våra barnbarn och framlägga ett förslah, som räddar våra familjers heder.
- Jag ställer inte upp på några väldsamma hedersuttryck, svarade Bile och befarade det värsta.
- Du känner mig bättre än så, invände Mustafa. Mitt förslah är mycket listigare än så.
- Nu blir jag riktigt nyfiken, sa Bile med ögon fyllda av möjligheters ljus.
- Jo, ingen av oss vill ju att vår kära ska förskjutas ellerpå annat sätt bringa vanheder över våra familjer. Vi ska verka i de mest hemliga rummen. Vi ska låta dimmor av okunskap omsluta detta.
-Nå, så berätta nu, nästan skrek Bile och satte en dadelkaka i vrångstrupen.
Ett ihärdigt hostande och ryggdunkande vidtogs nu. Efter ett par minuter kunde Bile återigen andas normalt, även om hans ögon ännu tårades.
- Jo, så här gör vi sa Mustafa.
De två äldre genytelmännen förde en tyst ivrig diskussion. Fördelar vägdes. Nackdelar dryftades och motargument formulerades. Teet var för länge sedan kallt och dadelkakorna ett minne blott på det tomma kakfatet.
Tre månader senare vigdes Khalid och Bente. De fluttade in i ett nybyggt parhus på Ockelbovägen i Arosstrand. Bile var nöjd med sin nya svärdotter, även om han hade svårt förstå vad hon sa!
Hemma hos Fahima smiddes planer på ett bröllop med Khalids gode vän, bilmekanikern Sven-Anders. Visserligen hade de fått muta honom med en ny bil för att han skulle konvertera, men det var inte så svårt, när man känner den blivande svärsonens svagheter.
Så hände det att Fahime en vacker solig lördageftermiidag i maj sammanvigdes med Sven-Anders. De flyttade in i den andra lägenheten i parhuset på Ockelbovägen.
Mustafa och Bile log i henmligt samförstånd varje gång de träffades!
Ett antal år senare fylldes området av glada barnaskrik.
En god vän till bente frågade hur de hade det hon och Khalid, då väninnan visste vem Bente verkligen älskade.
-Det går bra sa, Bente, ser ju inte så mycket av Khalid.Han är mest i garaget med Sven-Anders. De jobbar med något binärt kopplingsprogram.
Det är bra, jag får på så mycket tid med Fahima. Klart jularna kan vara besvärliga och visst undrar dagispersonalen när vår dotter sjunger:
"Jag såg tomten kyssa pappa jag..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar