onsdag 15 september 2010

Näru, det var mycket annorlunda förr...

Skriftställaren var knapp körkortsålder, när han under en avsevärd tid var elev i upper fifth! På den fritid som bjöds, var det inte bara partys, skogsutflykter i Sherwoodskogen, utan han förväntades också förvärva kunskaper i den, för honom, totalt obegripliga sportspelet "CRICKET".
Skriftställaren förslades till en spelplan, där en mängd människor var samlade. Tekorgarna stod som spön i backen och sconestuggande individer tycktes vara legionstora.
När uppmärksamheten lämnade cucumbersandwiches och scones med bitter marmelad, ägnades uppmärksamheten helt åt ett antal vitklädda herrar utspridda över en stor yta. I mitten var några tråpinnar staplade ovanpå varandra, så att de likande en grind. Med ivriga yviga roterande armrörelser förslte en vitklädd herre.. en så kallad Pitcher.. att förstöra en sådan pinnskulptör. Detta torde inte vara så svårt! Men för att göra det svårare stod en annan vitklädd herre i vägen, utrustad med bandymålvaktsskydd och ett platt brännbollsverktyg. Denne grindväktare försökte slå den annalkande bollen långt bort. Varvid en hord av vitklädda herrar sömnigt rörde sig mot den ivägslagna projektilen.
Criket var en sport för vitklädda herrar, som med jämna mellanrum tog tepaus. Spelet kunde fortgå under flera dagar.
Skriftställaren lyckades aldrig riktigt förstå vare sig meningen eller skönheten i detta spel, men av ren artighet instämde han i de andra åskådarnas uppskattande: Jolly good!
En tevekanal har nu under flera dagar visat någon turnering i detta syrsespel. Förvånad har han uppmärksammat att det fanns inte en vitklädd deltagare så långt ögat kunde se. Nu är spelarna iförda alla möjliga färger. Så kallade  grillpyjamaser med vita dubbelrevärer syntes överalllt. Grindväktarna ser ut som hockeymålvakter. Publiken är mer högljudd, pauserna i spelet fylld med "go-go-dansande flickor på små scener.
Vete tusan om det ens förekommer te och scones längre. Bitter som tidigare var förbehållet marmelad, tycks nu intagas i flytande form från plåtburkar.
Ingenting är längre som förr, tänkte Skriftställaren och såg fram mot kvällens  Champions League händelse mellan Bayern München och Roma... måhända de dricker te och scones.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar