torsdag 30 september 2010

Skärvor av minnen från resor i världen

Skriftställaren var som alla morgnar de sista sju åren ute på morgonpromenad med luden sambo. Solen hade redan klättrat högt. Solen tinade rimfrostiga gräsmattor. De två valde solen. I skuggan känns vintern så nära.
Känslan av värmande solstrålar som kittlande berör  genom höstkläder.

Den känslan påminde Skriftställaren  om en resa till Polen för många många år sedan. Tillsammans med två kamrater var han inbjuden av det polska inrikesministeriet. Lyxigt skulle det vara, tänkte biträdande inrikesministern. Han, som vi gement kallade för Singer. För när han pratade, såg man att flera tänder saknades och han påminde om en ivrigt arbetande symaskin, när han pratade. Han hade ordnat logiplatser åt oss på polska  inrikesministeriets semesterhem, flera mil utanför den polska huvudstaden. Efter dagens program, som mestadels bestod i att vi lotsades runt till olika myndigheter, som beskrev hur aktivt de arbetade med att förhindra romska resenärer vid landets sydligaste gräns.
Nå väl denna semesteranläggning var väl inte så lyxig som ministeriet ville göra gällande. Gallerportarna öppnades av beväpnad vakt, som nogsamt kontrollerade våra identiteter. Efter en middag som vi försökte dra ut på så länge som möjligt, infann sig sysslolöshet.
Vi gjorde golfbana i korridoren utanför rummet och spelade med pingpongbollar och en hoprullad och tejpad tidning som klubba. Personalen på anläggningen gjorde sig ärende till vår korridor, för att titta på de tokiga svenskarna.
Den klorstinna inomhusbassängen ratades. Själv får Skriftställaren besvär i andningsvägarna även i icke så klorstinn inomhusbassäng.
Morgonen kom som en befrielse, då slapp vi ur detta fängelseliknande semesterhem. Fler studiebesök, fler intervjuer. Fler resor i minibuss på olagade polska vägar.
Polen hade nyss vaknat ur den totalitära styres sömntillvaro. Det fanns en längtan ta del av allt det som tidigare bara var en dröm. Idag minns Skriftställaren inte mycket av det som då var viktigt i de besök som gjordes i de samtal som fördes.
Mötena med människor är alla resors lön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar