onsdag 2 september 2009

Onsdagmorgon å köerna växer...


---utanför den lilla sjukstugan i Arosstrand. Så många av den lilla stadens innevånare ska få sin gratissil av vaccin mot den hotande pandemin. I och för sig förefaller det föga troligt att någon bakyterie eller bacill skulle räka hitta den lilla stan. Den syns ju knappt ens på de skarpaste sattelitbilder.
Fru Epidemiologen Inga Smittén försöker med hjälp av sina pålitliga systrar att ordna kön, så att den inte ska påminna om folkmassa. För det har hon lärt sig nasseflunsan sprider sig i folkmassor.
Fast å andra siden, tänker Smittén nästan hörbart, är det ju inte lika farligt utomhus som inomhus. Beordrar därför sina systrar att se till att bara två och två får inträda i sjukstugan för sprutbehandling.
Hon målat ett plakat i grälla färger om att inte stå så tätt tillsammans... armslängds avstånd mellan paren ljuder parollen.
På Herr Skriftställares raka fråga var det är mest sannolikt att bli smittad av nasseflunsan, så svarar Fru Epidemiologen:
_ Jag för min del skulle nog undvika trängsel inomhus, säger hon förnumstigt, en öl får jag ta i hemmets lugna vrå om det på puben är fler än två! Fast å andra sidan kan ju familjen vara en trolig smittohärd, så trängre familjeliv bör nog undvikas det med.
Herr Skriftställare konstaterar att det är nog första gången på länge han upskattar enbolivet!
Fru Epidemiologen fortsätter sin folkbildande föredragning.
- Jag rekommenderar även att man avstår från kollektivtrafikåkande samt frekvent besökande av konserter, biografer och teatrar inomhus. Det är heller inte lämpligt att besöka dessa publika mataffärer för att handla. Skulle nog rekommendera torghandel tills nasseflunsan lagt sig.
Från stadens skolkontor har utgått ett edikt att skolan bör ha så lite lektioner som inomhus som möjligt, ett smärtre penninpris utlovas till den lärare som förlägger mest undervisning utomhus. Friluftsdagar, studiebesök i skog och mark, ogräsbekämpning i skolträdgård (finns de kvar?) uppmuntras. Att detta inte bara berör klasserna i grundskola och gymnasium, utan också förskoleverksamhet understruks med röda versaler (vilken lycka skolborgarrådet inte bor i Nya Zeeland, så hade han fått sparken).

Herr Skriftställare är nyfiken på huruvida växelmynt, sedlar och dörrhandtag kan föra smittan vidare. Bör man ikläda sig plastvantar för att göra uttag i penningautomater?
- Såvida du inte har för vana att ihärdigt lukta på nämnda objekt eller oralt behandla dem , så behöver dessa företeelser inte utgöra någon större smittorisk, lugnar Smittén Skriftställaren.
Den indirekta smittan är inte så betydande, förtsätter Smittén, visst kan baskelusker överleva på ytor som dörrvred och annat, men utgör ingen större fara.

Någorlunda lugnat slår sig Herr Skriftställare ned under sin korkek och beskådar den riglande kön av par på armslängds avstånd. Det är inte utan att tankarn går till berättelsen om Noak, hans ork och vattenströmmar som kom.

"... av fyrfota djur både rena och orena, av fåglar och allt som krälar på marken, gick två och två, hankön och honkön in till Noa i arken..."

Herr Skriftställare beskåda igen kön som gick in till doktorn i sjukstugan, han höjde blicken över sjukstugans tak och såg regnbågen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar