tisdag 6 oktober 2009

För 189 år sedanpå denna dag...


...föddes den svenska näktergalen i Stockholm.
Jenny Lind föddes i en lärarfamilj, pappan var språklärare.
Det berättas att hon redan vid 3 års ålder kunde återge en melodi hon hört för första gången. Hon firade redan som 10-åring storframgång på musikscener i Stockholm. Puberteten gjorde att hon förlorade kraft och klarhet i sin röst, vilket medförde en fyraårig bortvaro från offentligt sjungande. Hennes kärlek till musik var dock obruten och tonåren medförde studier i såväl sång, som instrumentalmusik.

De sena tonåren fick hon tillbaka renheten och styrkan i sin sångröst och medvarkade i flera uppskattade operaföreställning på Stockholms scener.Hon gav ett antal konserter för att samla in pengar, så hon skulle kunna fortsätta sångstudier i Paris. Den franske sångpedagogen uppskattade inte hennes röststyrka och besviken återvände hon till Stockholm.

I början av 1840-talet gästade hon Dresden i Tyskland. Under Drottning Vctorias besök därstädes, gav hon att antal konserter med drottningen i publiken. Detta ledde till att hon 1847 reste till London och gav ett antal högt uppskattade konserter.

Den amerikanske nöjesmogulen PJ Barnum övertalade henne att åka till USA. 1850 anlände hon dit och gav ett antal konserter under 1½ år. En konsert samlade över 7000 åhörare som betalt rekordsummor för sina biljetter. Succén för den svenska näktergalen var ett faktum.

Under tiden i USA gifte hon sig i Boston, Ma, med den tyske pianisten Otto Goldschmidt.

Efter giftermålet drog Jenny Lind Goldschmidt ner på konsertframträdande. Mestadels gav hon konserter för välgörenhet. Hon var djupt intresserad av välgörenhet och det gav henne också titeln filantropins sångerska

Sina sista är tillbringade hon i London där hon avled, 67 år gammal 1887.

Det finns inga inspelningar av hennes sångröst, men vi kan konstatera att den gav henne en berömmelse och populäritet som inte står dagens pop och rockstjärnor efter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar