tisdag 13 oktober 2009

Svensk Radioklassiker fyller år idag


Föregångaren till svensktoppen var De Tio, som startades av piratradiostationen Radio Nord och sändes första gången den 12 november 1961. När Radio Nord lades ned togs programiden över av Sveriges Radio. Programiden infördes i programmet Svensklördag. Det var från Svärtinge Folkets Hus i Östergötland, som svensktoppen sändes första gången 13 oktober 1962.


Den första svensktoppsettan blev Lars Lönndahl som sjöng Midnattstango.


I början av 2000-talet togs regel att man måste sjunga på svenska bort. Det blev alltså möjligt att sjunga på valfritt språk. Dock måste texten ha svenska upphovsmän.


Svensktoppen har haft en lång rad av programledare, dock har endast två arbetat som programledare en längre tid, Ulf Elfving (Mr Svensktopp) och Kent Finell, den sistnämnde i flera omgångar.


Den melodi som legat längst på svensktoppen genom tiderna är ”Du Är Min Man” med Benny Anderssons Orkester och Helen Sjöholm.


Noterbart är att den äldsta artisten som haft en melodi på svensktoppen är Julia Ceasar, som var 82 år när hennes insjungning av visan ”Annie från Amörrka” röstades in på listan 1967.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar