måndag 23 november 2009

23 november 1859Herr Skriftställare3 satte ner kaffemuggen, som inhandlade i New Orleans 2002. Han lär de sista livgivande starkt svart kaffe värma de inre matkanalerna och kände hur de blandades med ostfrallan. Hans intresse fångades av en artikel i morgonavisan. Denna dag för 150 är sedan föddes, i New Yorks fattiga kvarter eller var det i New Mexico eller kanske rentav på Irland, en pojke som kom att kallas "Billy the Kid"
Kanske blev han så välnbekant att han s riktiga namn inte var känt eller i vart fall utsattes för viss dubier. Em del hävdar att han hette William Antrim, andra menar att hans namn var Henry McCarty, medan en del säger att William H Bonney var hans riktiga namn,
Hur som heslt så till hörde han den skara av nästa mytiska personer som levde på felsida av lagen, men ändå blivit något av hjältar för sin skurkaktighet. Möjligen kan detta bero på, att de likt sentida Robin Hood-figurer, faktiskt hjälpte en del personer som levde i förtryck och/eller fick tillskott av föda eller likvida medel av dess personer. Doc Hollyday, Jesse James, Charlie Bowdry, Billy the Kid med flera.
Billy the kid dödades, hävdar en del i Fort Summers , Texas av en sheriff kallad Pat Garret, som också skrev en bok om händelsen och blev en hjälte. Ju större bovar man fongat/dödat ju större hjälte!
Det är strax efter andra världskriget som myten om Billy the Kid tar en dramatisk vänding, då påträffar en detektiv Morrison en man som heter Ollie Patrick "Brushy Bully" Roberts. Denne brushy Billy erkänner inför Morrison att han är identisk med "Billy the Kid". Han hävdar att har inte sköts den sommardagen 1881 utan att det var hans vän Billy Marlowe som sköts. I dunklet , menade han sköt Garret fel person och han själv lyckades undkomma. För att dölja sitt misstag hävdade Garret att det var Billy The Kid . Skyndsamt begravdes Billy bara dagarna efter mordet. Garett skrev en bok om sina äventyr och förde till torgs att han var den som ändade storbovens Billy the kids liv.
Brushy Billy berättade för Morrison, att han blivit en kristen och fått Guds förlåtelse för sina illdåd, nu Billy han innan han dog också få verkställighet på den amnesti han en gång blivit lovad.
Morrison arbetade för att så skulle ske, vid den privata samtal som Roberts och Morrisson skulle ha med en statsåklagare om detta förvandlades till en mediacirkus. Den åldrade Roberts tappade koncepterna och gav ett förvirrat intryck. Några dagar senare drogs amnestin tillbaka.
Brushy Billy Roberts dog 1950 i en ålder av 91 år i ett slaganfall under en promenad till stadens postkontor!

Herr Skriftställare förundrades över denna gamla historia och hur den än idag fascineras så många människor och att ingen historisk klarhet över vad som hände kunnat fastställas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar