onsdag 11 november 2009

Noterat i Skriftställarens notisblock

Herr Skriftställare har som vanligt vid denna tid på dagen klarat av lunchpromenaden med den ludne sambon. Promenaden gick denna dag via Vallby Centrum och ut mot Erikslund. Dagen är mulen och det känns att den stilla brisen, som smeker hans ansikte, fått lite mer vinter i sig!
Han passeras ab fyra gymnasister, som tydliget ratat skolans luncservering. Bostadsområdets ICA-butik hade haft besök av de fyra. De mumsade gående i sig kanelsnäckor och drack Energidryck. Mellan tuggorna så hörde Herr skriftställare huru de välsignade kanelsnäckornas mättande effekt, till skillnad från vad som nu än serverades i skolbespisningen. Vad detta var gick dock inte att höra, då mumlandet hade en stark sordin av kanelbullesmet.
Kan väl vara ett gott råd som något för att få skolbespisningen få nöjda kunder... servera kanelsnäckor, chips och energidryck! Visserligen skulle säkert den lokale ICA-handlaren klaga, men bespisningspersonalen skulle vara nöjd... äntligen äter de upp maten!!!

Väl hemkommen i stugvärmen noterade Herr Skriftställare att Tycho Brahe denna dag observerade en supernova i stjärnbilden Cassiopeia 1572!
Han log lite, då han tänkte på dåtidens tyska säkerhetstjänst, som så lite såg vilken chans de hade att ändra världshistorien, då de denna dag arresterade en viss Adolf Hitler för delaktighet i ölhallekuppen. Framsyntheten lyste dock med sin frånvaro...

Dostojevskij föddes 1821 denna dag, även om det finns de som hävdar att det skedde redan 20 oktober!
Denna dag den 11 november kallas i många länder för Hågkomstens dag. Klockan 11 på förmiddagen undertecknades det dokument som avslutade första världskriget 1918. För att ära alla de som dog på slagfälten under detta första världskrig så firar man idag i många lände The Rememberance Day, som på svenska blivit Hågkomstens dag.

Mårten biskop – Namnet fannsi den svenska almanackan, till minne av biskopen och helgonet Martin av Tours, som levde på 300-talet, före 1901, då det utgick och ersattes av enbart Mårten. Minnet av honom lever kvar än idag, genom att man, framförallt i Skåne, äter gås denna dag. Många minnen om skriftställarens barndom dyker upp och hur denna dag oftast firades med att morbrodern , sjökaptenen, inbjöd närmsta släkten till gåsagille på Råå Värdshus.

11 november en dag då mycket verkligt hände, äkta händelser, som gått till världshistorien. Det kan vara skäl att minnas detta för alla de som lever i en virtuell drömvärld där falskhet blir sanning !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar