tisdag 3 november 2009

Herrelös moskvahund först i rymden


Idag för 52 år sedan skickades den första levande varelsen ut i omloppsbana runt jorden

Det var den 3 november 1957, som hunden Lajka skickades ut i rymden.

Laika var en 3 år gammal gatuhund från Moskva, som under en tid tränades att vänja sig vid allt trängre och trängre utrymmen.

Dåtiden sovjetiska rymdexperter hemlighöll under flera dgar att de aldrig planerat att låta kapseln med hunden återvända till jorden. Detta skapade på sin tid stort rabalder i världspressen. Man lät meddela att Lajka dog stillsamt efter en vecka i sin omloppsbana runt jorden.

På en rymdkonferens i Houston nyligen avslöjades dock att Laika dog redan efter cirka 6 timmar av stress och överhettad kapsel. Det har de mätinstrument som på Laikas kropp berättat, men hemlighölls.

Lajkas krymdkapselkista snurrade drygt 2500 varv runt jorden innan den återinträdde i jordens atmosfär och brann upp 4 april 1958.

För de flesta, som, likt HerrSkriftställare, är hundägare känns det mycket märkligt att utsätta en hund, människans bäste vän, för en sådan här behandling. Men det är väl samma mekanismer i den mänskliga naturen, som när man säger att det finns personer, kulturer, religioner, filosofier o dyl, som är mindre värde än den vi själva tillhör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar