söndag 8 november 2009

Oväntat svensk koppling till ursprunget för farsdagfirande


Den första farsdagen firades i juni 1910 i delstaten Washington i USA!

Mrs Sonora Louise Smart Dodd var född i småstaden Jenny Lind i Arkansas. Hennes mamma dog, när Sonora Dodd var i tonåren. Mrs. Dodd ville därför instifta en dag för att hedra sin far som uppfostrat henne och hennes småsyskon på egen hand.
Ursprungligen ville Mrs. Dodd att fars dag skulle firas den 5 juni, som var hennes egen pappas födelsedag. Det lokala kyrkostyret i Spokane, Washington där hon sedermera bodde bestämde dock att dagen skulle firas den tredje söndagen i juni.

Till en början sägs farsdagsprojektet ha fått utstå en del löjeväckande kritik, men vann snart popularitet med stöd av kyrkan och de kristliga organisationerna KFUM och KFUK (YMCA och YWCA i USA).


Detaljhandeln i USA såg snart till att kommersialisera fars dag. Mrs. Dodd sägs ha gett sitt stöd åt kommersialiseringen.

Seden kom till Norden på 1930-talet och blev populär efter kriget. Till en början firades fars dag enligt amerikansk modell i juni, men nordiska köpmän gjorde gemensam sak i att föreslå att dagen skulle flyttas till november, så långt borta som möjligt från mors dag i kalendern.

Ursprungsdagen tredje söndagen i juni är den vanligaste dagen att fira fars dag på. Detta sker i 52 av världens länder.
Fars dag firas i dag i Finland, Sverige, Norge och Estland.
I Danmark blev den femte juni den dag man firar far. Dagen är också dansk nationaldag (Grundlovsdagen). Tyskland firar fars dag på Kristi Himmelfärdsdag. Spanien och en del andra katolska länder firar den 19 mars, som är Jesu värdslige far S:t Josefs dag. I Ryssland sammanfaller dagen med en av arméns viktigaste högtidsdagar Dagen för fäderneslandets försvarare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar