tisdag 29 december 2009

Utan bild men ack så gott

Herr Skriftställare var på promenad i den solgnistrande kyliga morgonen. Det decentralicerade hotellets baksida hade passerats. Den påpälsade vädrade misstänksamt efter raketers lukt. Tydligen måste sådana provskjutas lång innan torsdagnattens 12-slag. I sin enfald trodde Skriftställaren , att dess sprakande ljudeffekter mestadels fungerade utan provskjutning. Denna morgon hördes eller syntes inget av provuppskjutningar. Den påpälsade återupptog lugnad sin nosaktivitet.
Han ombads att invänta husses inköpsaktivitetetr. Här är det aaktiviteter på den hundhöjd som i handelshöjd. I matvarubutiken fann Skriftställaren kycklingbröstfiléer, lite mango, någon rödlök. Ett paket couscous, shitakesvamp och salladshuvud fann också vägen ner i Skriftställarens varukorg. Efter det att pengar bytts mot matvaror, återvände skriftställaren till utomhuskylan och den på svansen välkomnande viftande vovve. I hemmets värmande vråpackade skriftställaren förnöjt ipp sina matvaror, medan den ludne lika förnöjt gnagde i sig sk "dental sticks for big dogs".

Framför honom fanns nu:
1 dl couscous
1 dl kycklingbuljong
2 stora kycklingbröstfiléer

Marinadingredienser
2 msk matolja
20 gram mörk högprocetig choklad
1 msk sechuanpeppar
1 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
½ tunt skivad och lått mosad citron
½ tunt skivad och lätt mosad blodapelsin

Sallad
½ tunt tunt skivad rödlök
½ tunt skivad mango
100 gram shitakesvamp
2 msk olivolja
lite ruccola och romansalldsblad

Dressing
1 msk Extra Virgin olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk Dijonsenap
1 tsk flytande honung

Skriftställaren började med att koka upp kycklingbuljongen som sedan hälldes över cous-cousen.

Sedan rev han choklade fint i en bunke och blandade med övriga marinadingredienser. Han la i de sköljda bröstfilérna och beräknade ungefär två timmar torde de få marineras.
Efter narinering, så sbryn fileerna i stekpanna och låt dem bli färdiga i 175 grader varm ugn. Den fint skivade rödlöken och mangon blandas med den i olivolja frästa svampen. Blanda ner de brutna salladsbladen.

Blanda dressingen.

Lägg upp den färdiga cous-cousen på ett fat, se till att salladen delvis täcker cous-cousen...häll dressingen över både cous-cous och sallad. Slutligen monteras kycklingfilén.

Servera med god dricka!
Kanske en festrätt redan på nyårskvällen!

6 kommentarer:

 1. Gott!! Men oj jag skulle aldrig våga binda hundarna utanför en affär! Så många försvinner varje år.... i Stockholm tar ofta kriminella dem o använder dem som "bete" i kamphundsträning =(

  SvaraRadera
 2. Tack för receptet. Man kanske kunde laga lika så kan man ju nästan säga att jag (vi) åt middag med dig på Nyårsafton. Hmm har någon något bra förslag på dtyck till detta? Och vem köper skumpan??
  Anna i cafeet , du vet

  SvaraRadera
 3. Alessia, jag vet, det förekommer här med. men ingen släpps så nära , om de inte är kända. Har man en vovve som är 80cm hög och väger nästan 50 kilo, så inger det respekt...speciellt som han m,orrar åt okända

  SvaraRadera
 4. Ja du, hon i cafët...kanske kan få många laga lika...sitta framför datan och myårssupera ihop...*ler*

  SvaraRadera
 5. aaaa är det en pyreneer du har?? Trodde det var en simpel golden ;))

  SvaraRadera
 6. hade det vare en tvättäkta pyrenee3 haf han haft 30 kg muskler till...lol... tog till på mmankhöjen det jag runt 70 är han

  SvaraRadera