onsdag 16 december 2009

Vintermorgon och gnistrande tankestjärnor

Påpälsad, mötte Skriftställaren och den ludne, påpälsad av födsel och ohejdad vana, den kyliga vintermorgonen. Den 5-gradiga kylan stod i bjärt kontrast mot den värme Skriftställaren mötte vid frukostbordet.
Det är halt nu, sa den ludnes morgonpigga blick. Jag tänkte han vet nog bäst, så säkrast ta det med ro.

Snön är vackrast när den är nyfallen! Skriftställarens ögon, med tvivelaktig känsla för det estetiska, konstaterade detta. I vart fall i urban miljö. Bara några timmar in på den nya dagen med nyfallen snö är det inte så längre. Nedfallna löv sätter bruna prickar i snön. Bilarna, om än aldrig så miljövänligt tankad, lägger en grå hinna över de vita nederbörden. Hundar å katter , hmmm å en annan nödig human being, färgar snön. Cigarettfimpar, ligger som oranga kommatecken på snötäckets yta. Snön är vackrast när den är nyfallen!

Vid entren till bostadsområdets spelbutik mötte Skriftställaren och den ludne Gösta. Gösta är en av de som vi alltid brukar träffa på morgonpromenaderna. Han har berättat en del om sitt tidigare liv om svek, beroende och arbetslöshet. Nu gladdes han åt snön, för den ger tillfälle tjäna en slant. Är skönt kunna göra rätt för sig, menade han och gladdes åt den nyfallna snön.

Bostadsföretagets egna och inhyrda snöplogar for som ettriga humlor längs med gång och cykelbanor. Här dka det sopas och plogas. Det ska sandas och saltas. Män, ja det är mestadels män, i oranga overaller föler efter de surrande humlelika snöborttagningsmaskinerna och putsar va dess missat. Som mindre vita ormar slingrar sig gåmg och cykelbanor genom de snötäckta ytorna. Om detta tycker den ludne inte, han föredrar den orörda snöytan. Tror det kittlar behagligt på magen på honom!

Nu är det bara 8 dagar kvar till klapputdelning och dopp i grytan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar