tisdag 2 juni 2009

En soffliggares tankar

Det börjar närma sig den dag då Sverige ska rösta fram kandidater till Europaparlamentet. iklädd min avatar besökte jag några ställen i SL för att se om det givit någon genomslag där. Talas ju så mycket om att politikerna skulle använda digitala medier, inspirerade av Mr Obama. Men inte vad jag kunde se.
Det är väl inte så lätt att göra detta tydligt. För vad röstar du egentligen på. En röst på Kristdemokraterna är ju också en röst på Moderaterna och på det stora mörkblåa CDU i Tyskland. En röst på Centern är ju också en röst för Folkpartiet och andra politiskt liberala partier ute i Europa. En röst på Socialdemokraterna är ju också en röst på socialistiska partier ute i Europa. Vänsterpartiets röstare röstar ju också på de partier i Europa som med stolthet kallar sig kommunister vilket ju inte är så populärt här hemma! Hur kan det vara så. Jo partierna från de olika länderna har lierat sig med olika poltiska grupperingar i andra EU-länder. De två största är EPP (European Peoples Party) och EPS (Socialdemokrater i Europa). Tillsamman har dessa två partier den övervägan-de delen av rösterna och under flera år kontrollerade man tillsammans allt det som skedde inom EU.
Nu är jag inte kritisk till EU på något sätt, men önskade att valet var tydligare.
Sedan har man lärt sig att när EU-kandidaterna inte har riktigt bra argument så säger man med viss emfas: Vi måste vara försiktiga med offentliga utgifter! - Det här är en klart ideologisk fråga!
All heder åt Anders Wijkman, Margot Wallström, Göran Färm med flera som gjort ett gott arbete. Men berör valet mig? Det kan jag inte säga det gör, det känns för avlägset! Så jag blir nog soffligga
re jag den 7 juni!

EPP-ED Europeiska Folkpartiet och Europademokraterna. Svenska partier som tillhör gruppen är moderaterna och kristdemokraterna. 268 ledamöter i gruppen.

EPS Europeiska socialdemokratiska partiet. Svenskt parti i gruppen är socialdemokraterna. 200 ledamöter.

ALDE Alliansen för liberaler och demokrater för Europa. Svenska partier är folkpartiet och centerpartiet. 88 ledamöter.

De gröna/EFA De gröna/Europeiska Fria Alliansen: Svenskt parti i gruppen är miljöpartiet de gröna. 42 ledamöter.

GUE/NGL Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster: Svenskt parti är vänsterpartiet. 41 ledamöter.

IND/DEM (Oberoende och demokrati) Nybildad grupp där svenska Junilistan ingår. 36 ledamöter.

UNE Unionen för nationernas Europa. 27 ledamöter.

GL Grupplösa. 30 ledamöter.

Det totala antalet ledamöter i parlamentet är 732, efter utvidgningen med tio nya länder. Partigruppernas storlek, särskilt de små, påverkas fortlöpande av att ledamöter byter grupp, sparkas ut eller faller ifrån av andra anledningar.

Källa TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar