måndag 8 juni 2009

...å sen är det slutkommenterat om EU-val

Så har då europeerna sagt sitt om vilka de vill ska företräda dem i parlamentet. Att det normalt sker en del proteströstning gentemot sittande nationella regeringar är inte ovanligt. Att missnöjespartier på de extrema flankerna kan få många röster i denna typ av val är inte heller ovanligt. Att enfrågepartier med ett av många förstått budskap brukar även de hitta sina väljare.
Så egentligen var detta EU-val ingen större omvälvande händelse. För de mer etablerade partierna brukar nationstillhörigheten i parlamentet vara större än de ideologiska frågorna och de svenska partierna har ju i stort likartade uppfattningar om det mesta. Men nu är det ju inte de svenska partierna som agerar ensamma i parlamentet utan i samverkan med sina partigrupper. Så på europeisk nivå röstade svenskarna så här:

EPP/ED (m+kd) 23,5 % 5 mandat
EPS (s) 24,6% 5 mandat
ALDE (fp+c) 19,1% 4 mandat
DG (mp) 10,9% 2 mandat
GUE/NGV (v) 5.6% 1 mandat
Grupplös (pp) 7,1 % 1 mandat

Nu kan det tillkomma ett tilläggsmandat och om lissabonfördraget går igenom kanske ytterligare 2 mandat! Det mest spännande nu är om någon av toppkandidaterna får vika för någon folkets favorit som stått längre ner på listorna! Trots allt så har ju dock Sverige bara runt 2,5% av alla mandat i EU-parlamentet.
Så visst är det mycket väsen för lite ull!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar