tisdag 16 juni 2009

Några dagar kvar till Misdommar

Midsommaren har av många människor, Herr Skriftställaren mött under föreläsningsturneer och i workshops, kallats det mest svenska och mest ursprungligt svenskt. Möjligen, vid närmare eftertanke har man även gett våra nordiska grannar viss kredit för denna orgie i glasmästarsill,snaps och nypotatis ! Nu är det ju inte så utan förutom i Skandinavien har ju midsommar uråldriga anor i såväl Finland som de baltiska länderna. Övriga Europa inklusive de brittiska öarna har haft firande av denna tidpunkt på året. Man kan säga att firandet av såväl sommarsolståndet som vintersolståndet är i alla tider en global förekomst!
Det är väl här utifrån den astrologiska aspekten vi kan spåra midsommaren hedniska motiv.
Stonehenge med flera stenkonstruktioner anses ha utgjort en solkalender, med vilken man kunde förutsäga de olika solstånden och på rätt dag fira dessa tilldragelser. Hur detta firande gick till vet man väl inte så noga, men man kan med till visshet gränsande sannoliknet säga att någon form av riter, offrande förekom! Än i våra dagar har ju inte ordet Midsommarblot helt försvunnit, även om vi inte har en aning om dess betydelse. Kanske våra grannar i Danmark och Finland med sina Midsommareldar ligger närmare sanningen än vi med en uppsjö av hoppande smågrodor utan ögon och öron, lustiga svängomföretelser där vi glatt utbrist, "jag stiger dig så när, jag häller dig så kär, men jag låter dig stå för en anna!" Visst kan ni se AndersZornsavbildade avatarer sjunga denna sång!

I Danmark där bränner man häxor till St Hans ära. Jag minns med tydlighet dessa eldar som lyste upp Själlands ostkust under min barndoms midsomrar i barndomsstaden!I Finland förekommer också dessa eldar vid midsommartid. Midsommarfirandet i Norden finns omnämnt i de isländska kungasagorna från 1200-talet. Om en för mig obekant Olav Trygvason sägs det " Han avskaffade offerölen och satte istället med folkets instämmande Högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli". 200 år senare försökte nunnorna vid Vadstena Klosteratt stoppa folkets midsommarfirande för att ge midsommaren en konfessionell prägel, en dag att minnas Johannes Döparen eller St Hans , som han kallas i vissa språk!
Nu har vi vår svenska midsommar och den firas tradionellt i slott och koja, på bergknallar och sommarängar. Också i SL kommer vi som kan vara online att fira Midsommar. På Midsommarafton framför Second House och på söndag med den svenska kolonin i Second Norway. Men mer om dessa begivenheter senare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar